Σωτηρία Μπέλλου – Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας

κώνστα ντίνα _μπέλλου

Η παράσταση για τη ζωή της Μπέλλου είναι μια από τις παραστάσεις που θα έπρεπε όλοι να δουν. Οι λόγοι πολλοί, είτε κάποιος είναι λάτρης του λαϊκού τραγουδιού και δη της Σωτηρίας Μπέλλου είτε όχι. Και αυτό γιατί θα βρει αφορμές για προβληματισμό (αν όχι ταύτιση) με όσα θα δει και θα ακούσει. Η καταπιεστική κοινωνία της Ελλάδας του ’30, η πολιτική κατάσταση, το κοινωνικό στίγμα, η οικογένεια, τα “πρέπει”, η φτώχια, η αναγνώριση, η λήθη, η δόξα, η αρρώστια, τα πάθη, οι έρωτες… Η ζωή σε μιάμιση ώρα, μέσα από το πρίσμα της ζωής της Μπέλλου. Της Σωτήρας.

Η Ντίνα Κώνστα συγκλονιστική. Αν και κλισέ, η φράση “έχει μπει στο πετσί του ρόλου” της ταιριάζει απόλυτα. Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εμφάνισή της. Αποδίδει μια Μπέλλου οργισμένη, μάγκα, φοβισμένη, τσαμπουκαλού, χαρούμενη, ανικανοποίητη, αγανακτισμένη αλλά πάνω απ’ όλα με όρεξη για ζωή. Το βράδυ πριν την εγχείρηση που θα της πάρει την ταυτότητά της, τη φωνή της, αναπολεί το παρελθόν της και μας ταξιδεύει στη ζωή και τις εμπειρίες της.

Για τρίτη χρονιά φέτος, στην πρεμιέρα δεν έπεφτε καρφίτσα και το θέατρο “εκκλησία”. Παρούσες όλες οι ηλικίες, από 20άρηδες μέχρι 70άρηδες, κάτι που αποδεικνύει πως η Σωτηρία έχει ακόμα πολλά να πει στους Έλληνες του σήμερα…

Στο θέατρο ΗΒΗ, κάθε Τρίτη στις 21:00 (εισ. 15 €)

Διανομή: Ντίνα Κώνστα, Έφη Κόντα
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σενάριο: Σοφία Αδαμίδου (βασισμένο στο βιβλίο της, Πότε ντόρτια πότε εξάρες).

Το πρόγραμμα, με 3 ευρώ, αξίζει να το πάρετε. Τα κείμενα των συντελεστών δείχνουν την αγάπη με την οποία προετοιμάστηκε η παράσταση, κάτι που είναι εμφανές και στο αποτέλεσμα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη γνωστή ομιλία του Χατζηδάκι του’ 49, περί λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής καθώς και ένα μικρό κείμενο που συσχετίζει τη Μπίλι Χόλιντέϊ, την Εντίθ Πιάφ και τη Σωτηρία Μπέλλου.

μπέλλου_πρόγραμμα

 

Tags:

Have your say

%d bloggers like this: